Herbarz Officinalis
Olej migdałowy
Amigdalina oleum

Olej roślinny, który otrzymuje się poprzez wyciskanie na zimno nasion drzewa migdałowego, popularnie zwanych migdałami.

Olejek ten stosowany jest w kosmetyce i farmaceutyce. Jest używany jako składnik mydeł i kremów do skóry - doskonale się wchłania, nawilża, wygładza i natłuszcza skórę. Ma działanie odbudowujące.

Ze względu na swój wyjątkowo przyjemny zapach w przemyśle spożywczym olejek migdałowy stosuje się jako dodatek służący m.in. aromatyzowaniu ciast.